Prinsjesdag: de wijzigingen voor ondernemers op een rijtje

29 september 2021

Prinsjesdag met een demissionair kabinet betekent doorgaans geen grootse plannen. Zo waren er ook deze derde dinsdag van september geen spectaculaire wijzigingen, maar voornamelijk kleine correcties. In dit artikel zetten we de plannen die betrekking hebben op jou als ondernemer op een rijtje voor je.

Electrische (bestel)auto

De bijtelling voor de elektrische (bestel)auto is dit jaar nog 12% over de nieuwwaarde tot en met € 50.000 en 22% over het resterende bedrag. In 2022 gaat de bijtelling naar 16% over de nieuwwaarde tot en met € 35.000 en daarboven 22%. De bijtelling gaat dus flink omhoog.

Schenken

Dit jaar kan je aan kinderen nog € 6.604 schenken en aan kleinkinderen € 3.244  Ook mogen ouders aan kinderen tussen de 18-40 jaar een schenking doen voor de aankoop of verbouwing van een huis. Het maximale bedrag hiervoor is € 105.302. Let wel op: de bedragen wijzigen ieder jaar. Vanwege corona was de schenking dit jaar eenmalig € 1.000 hoger dan normaal.

Vergoeding thuiswerken

Zoals het er nu naar uit ziet mogen werkgevers vanaf 1 januari 2022 een bedrag van € 2,- per dag gegeven aan thuiswerkend personeel. Hoe de regeling er precies uit komt te zien, dat moet nog bekend worden gemaakt.

Scholingsaftrek

De scholingsaftrek in de inkomstenbelasting gaat verdwijnen. Hiervoor in de plaats komt de STAP-subsidie van maximaal € 1.000. STAP staat voor Stimulering Arbeidsmarktpositie. Hoe dit voor ondernemers eruit gaat zien is nog niet bekend, maar dat er iets gaat veranderen is in ieder geval zeker. Het kan dus interessant zijn om een geplande cursus of opleiding toch nog dit jaar te betalen.

Zelfstandigenaftrek

De zelfstandigenaftrek gaat in 2022 met € 360 omlaag en de inkomensafhankelijke bijdrage gaat ook met € 318 omlaag.