Eindejaarsactualiteiten

13 december 2020

2020 zit er bijna op. Graag wijzen we je op een aantal zaken die je fiscaal voordeel op kunnen leveren.

Investeringsaftrek

Heb je een goed jaar gehad? Kijk dan nog eens naar de investeringsaftrek. Een investering is een bedrijfsmiddel met een waarde van minimaal € 450 excl. btw en met een minimaal bedrag van alle investeringen bij elkaar van € 2400. Dan heb je recht op een extra aftrek van 28%.

Helaas is de aanschaf van een personenauto geen investering, de aanschaf van een bestelbus wel. Let wel op dat óf het bedrijfsmiddel dit jaar in gebruik is genomen óf het totale bedrag dit jaar betaald is.

Investeringen naar voren halen of juist doorschuiven kan dus voordeel hebben.

Schenkingen

Nog een leuk cadeautje als ouders aan je kinderen? Dit jaar kun je nog belastingvrij aan je kinderen schenken voor een bedrag van € 5.515 en aan de kleinkinderen € 2.208.

Ook zijn er nog de jubelton en andere grotere vrijstellingen in verband met eigen woning en leeftijd. De jubelton is de eenmalige schenking die je mag doen aan kinderen bij de aankoop van een eigen woning en andere schenkingen aan de kinderen jonger dan 40 jaar.

Volgend jaar gaat het bedrag aan belastingvrije schenking voor de normale bedragen harder stijgen. Als je hier meer informatie over wilt, horen we het graag.

Overdrachtsbelasting

De overdrachtsbelasting voor niet-woningen gaat met ingang van 1 januari 2021 omhoog naar 8%. Daarnaast komt er een startersregeling waardoor de overdracht vrijgesteld is van overdrachtsbelasting. De voorwaarden zijn hiervoor dat je niet ouder dan 34 jaar bent, de woning als hoofdverblijf dient. Per 1 april geldt bovendien een maximale koopsom van € 400.000. Koop je een woning en ben je 35 jaar of ouder, dan betaal je 2% overdrachtsbelasting mits het je eigen woning wordt. 

Spaargeld

De belastingvrije grens voor spaargeld gaat van € 30.846 omhoog naar € 50.000 per persoon (voor fiscaal partners dus van € 61.692 naar € 100.000) Over dit spaargeld betaal je dus geen belasting. Daarna ga je belasting betalen. Heb je teveel spaargeld dan kun je dat bijvoorbeeld gebruiken om een hypotheek af te lossen, een schenking te doen of investeringen in de onderneming te doen. Wel is het verstandig om, voordat je dat doet, even contact met ons op te nemen. Let wel op dat de grens 1 januari is en dit een harde grens is.

Werkkostenregeling

Alle klanten met personeelsleden hebben een mail van ons gekregen met betrekking tot het te besteden bedrag aan de werkkostenregeling. Dit is namelijk een leuk cadeautje wat je aan het personeel belastingvrij kunt besteden.

Coronamaatregelen overheid

Er zijn al vele regelingen geweest, maar er komen er nog meer aan. De regelingen wijzigen op dit moment per week/dag. Mocht je gebruik willen maken van een regeling, neem contact op, zodat we je conform de op dat moment bekende regeling kunnen helpen.

In ieder geval is duidelijk dat de versobering van de regels niet doorgaat en dat de regelingen voor meer SBI-codes open is gegaan. Iedere SBI-code met zijn eigen voorwaarden. Tevens is het van belang dat alle stukken bij de aangifte inkomstenbelasting/vennootschapsbelasting worden aangeleverd, omdat dit allemaal in de aangifte moet worden verwerkt op een door de belastingdienst nog op te geven manier.

Onderstaand overzicht is van de toestand op 9 december 2020.