Weinig spannends in Miljoenennota 2017

20 september 2017

Met alle aandacht voor het koningspaar, de glazen koets en welk hoedje door wie gedragen wordt, zou je bijna vergeten waar het op Prinsjesdag om draait: de presentatie van de Miljoenennota. Met het huidige demissionaire kabinet bevatte de begroting dit jaar weinig grote veranderingen en wacht iedereen toch op de plannen van het nieuwe kabinet, waarvan de formatie nabij schijnt te zijn.

Toch zetten we de belangrijkste wijzigingen voor u even op een rij:

Vennootschapsbelasting

De eerste schijf van het tarief voor vennootschapsbelasting wordt opgerekt naar € 250.000.

Inkomstenbelasting

De tarieven van de inkomstenbelasting wijzigen iets, maar de schijven worden ook verder opgerekt. Daarnaast wijzigen de heffingskortingen ook iets. Per saldo ziet het er naar uit dat vooral de middeninkomens en de hoge inkomens in koopkracht erop vooruit gaan.

Kindgebonden budget

Het kindgebonden budget voor het tweede kind tot 18 jaar stijgt met maximaal 71 euro. Het kindgebonden budget is volledig afhankelijk van het inkomen en vermogen van de ouder, alsmede het aantal kinderen en de leeftijd van de kinderen.

Zorgtoeslag

De maximale zorgtoeslag voor alleenstaanden wordt met 131 euro per jaar verhoogd. Voor meerpersoonshuishoudens stijgt de zorgtoeslag met maximaal 194 euro.

Zvw-premie

De bijdrage Zorgverzekeringswet (Zvw) voor gepensioneerden en zelfstandig ondernemers stijgt volgend jaar van 5.4% naar 5.65%.

Lager tarief box 3

De belasting die geheven wordt over het spaargeld gaat per 1 januari 2018 iets omlaag. Wel blijft het zinvol om te kijken of het zinnig is om een schenking te doen, waardoor de belasting in box 3 lager wordt. De schenking moet dan wel voor 31 december gedaan zijn.