Let op: vanaf 1 januari 2019 gaat het verlaagde btw-tarief van 6% naar 9%

19 december 2018

Tijdens Prinsjesdag 2018 maakte het kabinet bekend per 1 januari het verlaagde btw-tarief te willen verhogen tot 9%. De Tweede en Eerste Kamer moeten echter nog wel instemmen met dit plan. De mogelijkheid bestaat dat de verhoging uiteindelijk niet doorgaat, of dat dit op een later tijdstip dan 1 januari 2019 ingaat. Maar wat betekent deze maatregel eigenlijk voor u als ondernemer

Valt uw dienstverlening momenteel onder het lage btw-tarief? Dan krijgt u te maken met deze stijging.

Op welk moment de btw verschuldigd is, hangt af van het stelsel dat wordt toegepast voor uw btw-administratie. In Nederland is dit het kasstelsel, denk hierbij aan bijvoorbeeld:  glazenwasser, de kapper of de fietsenmaker. Maar ook aan eten en drinken. Of het factuurstelsel, vooral van toepassing bij verenigingen, stichtingen. En ook bijvoorbeeld; schilders, aannemers, stukadoors en stratenmakers. 

Hoe werkt het voor:

Ondernemers die onder het kasstelsel vallen:
Eigenlijk is dit de meest overzichtelijke. Het moment van ontvangst van een betaling bepaalt het percentage. Ontvangt u het geld in 2018 dan past u 6% btw toe, ontvangt u het geld in 2019 dan is het 9% btw. Dus 1 minuut over 12 op 1 januari 2019 –  is het btw-tarief gewoon 9%.

Ondernemers die onder het factuurstelsel vallen:

  1. Levering aan andere ondernemers: Het moment van uitreiking van de factuur bepaalt het percentage. Is deze in 2018 dan rekent u met 6% btw is deze in 2019 dan rekent u met 9% btw.
  2. Levering aan particulieren: De goederen of het werk is gedaan in 2018, maar u stuurt de rekening binnen uiterlijk 15 dagen, dan is het moment dat de levering plaatsvindt leidend en dus geldt het 6% btw-tarief. Stuurt u de rekening later dan 15 dagen na werk of levering goederen, dan geldt het 9% btw-tarief.
  3. Vooruitbetalingen: Bij ontvangst van vooruitbetalingen geldt het btw-tarief van dat moment. Het moment van levering is dan niet bepalend. Is de vooruitbetaling ontvangen in 2018, maar de dienst geleverd in 2019 dan wordt het 6% btw-tarief berekend, let wel op dat het geld ook voor 31 december op de rekening van de ondernemer moet staan.

Er is geen overgangsregeling, dus twijfelt u hoeveel btw u precies moet berekenen of betalen? Wat de impact van deze maatregel is op uw administratie? Bekijk hier de aanvullende informatie van de Belastingdienst. Of bel ons gerust.