Handhaving wet DBA uitgesteld tot 1 januari 2020

19 maart 2018

Handhaving van Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA) is wederom uitgesteld, tot 1 januari 2020. Dat betekent dat opdrachtgevers en zzp’ers geen boetes krijgen als geconstateerd wordt dat er sprake is van een dienstbetrekking. Bij kwaadwillenden wordt overigens wel gehandhaafd door de Belastingdienst. Dit hebben minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en staatssecretaris Snel van Financiën bekendgemaakt.

De wet was bedoeld om schijnzelfstandigheid onder zzp’ers tegen te gaan en een einde te maken aan de situatie dat zzp’ers voor een te laag tarief werken, waardoor zij zich niet kunnen verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid en geen pensioen kunnen opbouwen. Daarnaast moest de wet het concurrentienadeel tegengaan voor bedrijven die zich wel aan de regels houden. In de uitvoering bleek echter dat de nieuwe wet juist veel onrust en onduidelijkheid onder zzp’ers en opdrachtgevers opleverde. Het kabinet werkt nu aan nieuwe wet- en regelgeving die per 1 januari 2020 in werking moet treden. Tot die tijd worden er geen boetes en naheffingen uitgedeeld aan goedwillende ondernemers.

Wel handhaving kwaadwillenden

In de handhaving bij kwaadwillenden worden de mogelijkheden verruimd. Wordt momenteel alleen bij ernstige gevallen beboet, vanaf 1 juli 2018 gaat de Belastingdienst zijn pijlen ook richten op anderen. Het kabinet komt hiermee tegemoet aan de toenemende onvrede over mogelijke schijnzelfstandigheid bij met name de onderkant van de arbeidsmarkt. Van kwade wil wordt uitgegaan wanneer de Belastingdienst drie criteria kan bewijzen. Er moet sprake zijn van een (fictieve) dienstbetrekking, evidente schijnzelfstandigheid en opzettelijke schijnzelfstandigheid.

Twijfelt u of u aan de wet voldoet? In afwachting van de nieuwe wet en bij onzekerheid kunt u altijd contact opnemen met de Belastingdienst om afspraken te maken.