Gekort op toeslagen door schadevergoeding

27 juni 2018

Het was deze week uitgebreid in het nieuws: Groningers die een vergoeding hebben gekregen voor schade die ze hebben geleden door aardbevingen, worden mogelijk door de Belastingdienst gekort op hun toeslagen. Verontwaardiging alom uiteraard, dus tijd voor wat uitleg. Want dit is niet iets wat alleen Groningers met bevingsschade treft.

De uitgekeerde schadevergoeding telt mee voor de vermogensrendementheffing, maar ook voor de vermogensgrondslag van toeslagen. Dit wordt een probleem wanneer het geld bijvoorbeeld is uitgekeerd in 2018, maar de schade nog niet in datzelfde jaar hersteld wordt. Daar kan tenslotte best wat tijd overheen gaan. Dan staat dat bedrag op 1 januari 2019 dus nog op de rekening en wordt het bij het vermogen opgeteld, waardoor u mogelijk het recht op verschillende toeslagen mist. Hou hier dus rekening mee bij de uitkering van een schadevergoeding.

Er bestaan wel uitzonderingen op deze regel, waarbij een schadevergoeding als bijzonder vermogen wordt gezien. Dit moet echter wel apart aangevraagd worden bij de Belastingdienst.

Wilt u hierover meer weten? Neem contact met ons op.